Calendarul fructelor și legumelor de sezon NOU

03.05.2023

Curteataingrijanoastra.webnode.ro vă oferă calendarul său de fructe și legume, pentru a cunoaște cu ușurință întregul sezon al fiecărui fruct și legume de acasă .

Ce este un fruct și o legumă de sezon?

Sezonul de vârf al unui fruct sau legume este atunci când este disponibil în cel mai mare volum, fiind în același timp din cultivarea în aer liber sau din sera neîncălzită.

Unele fructe și legume sunt disponibile pe tot parcursul anului, deoarece sunt importate din alte latitudini, adesea cu un impact ridicat asupra mediului. Ei au un sezon complet în țara lor de origine, dar nu și în Romania.

Alte fructe și legume locale pot fi depozitate timp de mai multe luni (morcov, sfeclă roșie, mere, kiwi...). Sezonul lor pare mai lung, dar sezonul lor de vârf rămâne momentul recoltării. Se întinde pe câteva săptămâni până la câteva luni.

În tabelul de fructe și legume de Curteataingrijanoastra.webnode.ro veți găsi numai fructe și legume cultivate la nivel local sau în vecinii noștri europeni. Deveniți un expert în sezonul fructelor și legumelor!

De la căpșuni în februarie sau dovlecei în noiembrie: calendarul fructelor și legumelor de sezon vă permite să identificați cu ușurință produsele vegetale ale momentului și să integrați treptat reflexe de consum mai durabile.


(1) Fructe și legume de sezon în ianuarie

Desigur, în ianuarie este frig, iar festivitățile sunt (din păcate) în spatele nostru... Dar asta nu e un motiv să fii supărat: legumele și fructele de sezon îți promit un început de an bogat în culori (și arome!). Eu zic să luăm coșul și mergem la grădinarul tău preferat de pe piață pentru a-l umple cu fructe și vitamine, cum ar fi portocale, kiwi, clementine, rodii! Pentru iubitorii de plăcinte calde (sau salate de fructe), ne bucurăm de mere și pere încă prezente pe rafturi.

În ceea ce privește legumele, aromele lunii ianuarie sunt reconfortante: te așteaptă squash-ul de unt, dovleacul, prazul, napii, țelina și andivele! Ca să nu mai vorbim de cohorta de varză (verde, albă, roșie, ) care poate fi savurată într-o mie și una de feluri! Nu lipsesc ideile gustoase de rețete cu aceste legume gourmet: gratine, supe integrale, plăcinte, piureuri. Legumele din ianuarie pot fi savurate în toate sosurile.

(2) Fructe și legume de sezon în februarie

Februarie este luna citricelor. Portocalele, lămâile, clementinele sunt la apogeu. Portocalele sunt abundente. Merele și perele sunt, de asemenea, foarte frecvente, În ceea ce privește legumele, sfecla, napii și păstârnacul sunt întotdeauna în sezon. Ingrediente perfecte pentru supe și tocane. Varza de Bruxelles este din abundență, o legumă excelentă pentru a prăji sau sota.

(3) Fructe și legume de sezon în martie

În martie, ne aprovizionăm cu napi, țelină, sfeclă și varză. Conopidă, varză albă, varză roșie, varză verde, există ceva pentru fiecare culoare. Martie este, de asemenea, luna spanacului. De asemenea, am născocit o selecție a celor mai bune rețete de spanac. Este, de asemenea, momentul perfect pentru a încerca selecția noastră românească de rețete de praz. Pe partea de fructe, aruncați-vă pe kiwi, mere, pere și portocale. Și pregătește-te, vine primăvara!

(4) Fructe și legume de sezon în aprilie

Sparanghelul verde și alb sunt așteptate cu nerăbdare pentru luna aprilie! Sezonul lor de vârf durează doar câteva săptămâni. Bucurați-vă de ea în timp ce este timpul! Ridichile sunt afișate toate în rotunjime pe tarabele pietei. În acest moment al anului, ele sunt fragede și crocante. Rubarba - care este o plantă vegetală - începe să-și facă apariția pe piață. Castravetele, de asemenea, ajunge încet. Kiwi-ul european își face prezența în baroul de onoare și va fi înlocuit în curând de alte fructe extrem de așteptate, având în vedere căpșunile! Prazul, andivele și spanacul se înclină, în timp ce napii timpurii ies din pământ. Ce lume frumoasă să gătești!

(5) Fructe și legume de sezon în luna MAI

Luna mai este anotimpul castravetelui, morcovului timpuriu cu coajă ultra-subtire (nu este nevoie sa-l decojiti!) si al ridichilor  dulci si crocante, al feniculului, sparanghelului verde si alb, napului timpuriu cu miez fraged , anghinare, mazare si fasole, spanac, dovlecei și rubarbă. Pe partea de fructe, ne bucurăm de cireșe timpurii și căpșuni cu gust dulce. Lămâia europeană este, de asemenea, prezentă pe tarabe.

(6) Fructe și legume de sezon în iunie

În iunie, ne bucurăm în continuare de prezența sparanghelului verde și alb pe tarabe, anghinare, morcovi timpurii cu coaja lor subțire, castraveți, ridichi , fasole proaspătă și mazăre, spanac, rubarbă și fenicul. Acum este sezonul de vârf la dovlecei, broccoli, fasole verde și mult așteptata roșie proaspătă! Pe partea de fructe, continuăm să ne ospătăm cu căpșuni  suculente și dulci, cireșe din regiunile noastre și lămâie europeană. Găsim plăcerea de a ronțăi o caisă, o piersică sau o nectarină de acasă și de a ciuguli primele fructe de pădure roșii.

(7) Fructe și legume de sezon în iulie

În luna iulie, legumele de pe piața fermierilor sunt castraveții, ridichile , anghinarea, feniculul, broccoli, dovleceii, mazărea, roșiile și fasolea verde. Acum este sezonul de vârf al pepenelui și vinetei. Pe partea de fructe, continuăm să sărbătorim cu cireșe, piersici, nectarine și caise, căpșuni, fructe de pădure roșii (zmeură, afine, coacăze ...) și lămâie (perfectă pentru limonadele și condimentele noastre). Iulie este, de asemenea, sezonul de vârf pentru pepene galben și pepene verde, precum și smochine și prune .

(8) Fructe și legume de sezon în august

În luna august, puteți găsi pe tarabele piețelor locale ale fermierilor niște anghinare, dar și fenicul, broccoli și sfeclă roșie. Fasolea verde este întotdeauna la cel mai bun nivel, la fel ca și vinetele, dovleceii, roșiile, ardeii și castraveții, ultra răcoritoari. Fructele lunii august sunt suculente și variate: pepene galben, pepene verde, fructe de pădure roșii , caise, piersici, nectarine și smochine. Primele ciorchini de struguri  proaspeți se maturizează în această lună, la fel ca și câteva soiuri de pere. Lămâia mediteraneană este, de asemenea, prezentă. O adevărată grădină a Edenului! 

(9) Fructe și legume  în luna  septembrie

Septembrie este sezonul tradițional de recoltare, cu mulțimea sa de ciorchini suculente și dulci de struguri . Este timpul să sărbătoriți cu smochine proaspete, prune  și fructe de pădure roșii, cum ar fi mure. Piersicile, pepenele galben și roșiile sunt încă prezente, dar nu pentru mult timp! Acum este sezonul plin de mere și pere, fie că gătim în plăcinte sau le mâncăm pur și simplu. În ceea ce privește legumele, septembrie încă mai vede pe tarabe castraveți, ardei, vinete, dovlecei, anghinare și fasole verde. Și ei vor ceda în curând loc mai multor legume de toamnă, cum ar fi sfecla roșie sau broccoli

(10) Fructe și legume în luna octombrie

Octombrie marchează începutul toamnei.  Vine pe piață dovleacul . Ele sunt delicioase pentru a fi gătite cu brânzeturi, în supă sau gratin, în special. De asemenea, găsim întreaga familie de "varză": conopidă, verde, albă, roșie, există ceva pentru toată lumea. Legumele rădăcinoase, cum ar fi napul, feniculul, păstârnacul, prazul sau țelina, vor aroma primele bulionuri sau supe ale sezonului. Octombrie este sfârșitul sezonului de castravete. Există încă struguri  proaspeți și ultimele smochine proaspete. În pădure, castanul iese din ascunzișul său și în livezi, merele și perele continuă să curgă. 

(11) Fructe și legume în luna noiembrie

În noiembrie, este timpul pentru familia de varză! Conopidavarza alba, varza rosie sau broccoli sunt regine in tarabe. Legumele rădăcinoase, cum ar fi feniculul, napul, țelina, păstârnacul, sfecla roșie sau prazul pot fi savurate în mai multe moduri: supe. Andivul (sau cicoarea) își desfășoară frunzele albe (sau violete) în salatele și mâncărurile noastre gratin. Pe partea de fructe, este sezonul complet al castanului (celebrul "castan fierbinte"),

(12) Fructe și legume în luna decembrie

În decembrie, ne bucurăm de legumele rădăcinoase: păstârnac, anghinare , țelină, nap, sfeclă roșie. Aceste legume gustoase de iarnă ne promit rețete gustoase și reconfortante! Gătite într-un wok, supă sau cuptor, legumele de decembrie merg perfect cu preparate din carne sau pește. Decembrie rămâne o lună bună pentru a vă bucura de  dovleac, sau conopidă, varză verde, albă sau roșie . Tarabele grădinarilor de pe piață sunt încă bine aprovizionate cu aceste legume delicioase de toamnă. În decembrie, ne mândrim și cu locul prazului, o legumă esențială pentru a găti rețete gustoase. Pe partea de fructe, este marea revenire a citricelor: portocale, clementine, lămâie, mandarine, care pot fi savurate în preparate dulci, cum ar fi plăcinte rustice, prăjituri moi, dar și pentru a decora sosul unui fel de mâncare savuros

Cele mai noi articole pe blog-ul firmei

Fiți mereu la curent cu noutățile!

Ph-ul solului este o măsură a acidității sau alcalinității solului. Acesta se exprimă printr-o valoare numerică între 0 și 14, unde 7 este considerat neutru, valori mai mici decât 7 indică aciditate, iar valori mai mari decât 7 indică alcalinitate.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți